Physics Festival

Ontdek de wonderen van de natuurkunde

Verwonder en verbaas je op dit verrassende feest der natuurkunde. Jong en oud, familie en vrienden, professor of natuurkundige-voor-een-dag: iedereen is welkom!

Wat kun je verwachten Locatie

Het Physics Festival is een gratis evenement, open voor iedereen, met als doel om alle coole facetten van de natuurkunde uit te lichten voor professoren, studenten, maar vooral ook voor gezinnen en iedereen die geïnteresseerd is.

Behalve veel proefjes en demonstraties die de hele dag plaats zullen vinden, zullen er ook een aantal spannende live natuurkundeshows zijn, evenals de mogelijkheid om al je natuurkundevragen te stellen aan experts (bijvoorbeeld over klimaatverandering of deeltjesfysica).

Wat kun je verwachten?

Een gratis festival met experimenten, marktkraampjes, foodtrucks en meer

Op het Domplein zullen 15 kraampjes staan met verschillende experimenten en demonstraties. Daar tussenin hebben we meerdere grote experimenten opgesteld, waar je zelf de natuurkunde kunt ervaren. Op het podium zullen een aantal shows plaatsvinden: de Bonn Physics Show, de Experts on Stage (waar je al je natuurkundegerelateerde vragen kunt stellen aan experts van de universiteit) en de Spin Up Spin Down quiz.

Physics Festival

Marktkraampjes

 1. Astronomie
 2. Magnetrons en Meer
 3. Physics Festival-informatie
 4. Optica
 5. Van de Graaff Generator
 6. KIJK
 7. Klimaatfysica
 8. Deeltjesfysica
 9. Geschiedenis van de Natuurkunde
 10. Interferentie met Geluidsgolven
 11. Vloeibaar stikstof-ijsjeskraam
 12. Magnetisme
 13. Student Challenge-information
 14. Natuurkundespelletjes
 15. Bouw je eigen stoomboot

Grote experimenten

 1. Vortexkanon
 2. VR: Ervaar Relativiteit!
 3. Gyroscoop
 4. Loop over Water
 5. Pendulum
 6. Test je eigen Stoomboot

Podium

 • Bonn Physics Show
 • Experts on Stage
 • Spin Up Spin Down quiz

Foodtrucks

 • Friethoes
 • Indy Truck

Locatie

In hartje centrum Utrecht

Het Physics Festival zal plaatsvinden op het Domplein, in Utrecht.

Live Natuurkundeshow

Bonn Physics Show
Bonn Physics Show

Geniet van de Physics Show, uitgevoerd door Herbert Dreiner en zijn team, die de wereld over reizen om adembenemende shows te geven.

Deze houden delen specifiek voor kinder van 10 jaar en ouder in, maar ook geavanceerdere shows over elementaire deeltjes, bijvoorbeeld.

Meer informatie over de Bonn Physics Show.

Experts on Stage
Experts on Stage

Zwarte gaten? Klimaatverandering? De allerkleinste deeltjes van het universum? Natuurkunde en technologie?

Ontmoet experts live op het podium, en stel je brandende vragen over de wereld waar we in leven aan de beste natuurkundeprofessors van de Universiteit Utrecht.

Spin Up Spin Down
Spin Up Spin Down show

Test je natuurkundekennis tijdens dit spel door vragen te beantwoorden op een van de volgende manieren: Spin Up (armen omhoog), Spin Down (armen omlaag) of in superposition van beiden (armen horizontaal). Petje op petje af, met een natuurkundetwist!


Facetten van de natuurkunde

Ontdek alle facetten van de natuurkunde

Er zijn zo veel verschillende gebieden in de natuurkunde dat het moeilijk is om ze allemaal te laten zien! Tijdens het Physics Festival kun je van een groot aantal aspecten van de natuurkunde zien hoe cool en interessant het is. Onder anderen:

Deeltjesfysica
Cloud chamber

Ben je ook zo nieuwsgierig naar waar we nou eigenlijk van zijn gemaakt? Wat zijn de allerkleinste bouwstenen van ons universum?

Bekijk live sporen van deze deeltjes, zie muonen door een muonenboog gaan en zie het relativistische effect van Einstein met je eigen ogen.

Klimaatfysica
Wave tank

Hoe verplaatsen golven zich door de oceaan? Hoe worden wolken gevormd? Hoe verspreiden chemische stoffen zich door de atmosfeer? Het is allemaal natuurkunde!

Test het in de golfbakken van het IMAU, het klimaatinstituut van de Unviersiteit Utrecht.

Elektromagnetisme
Ferrofluids

Wat is magnetisme? Je kunt het absoluut voelen, maar kun je het ook zien? Kun je er objecten mee laten zweven, en mee vastzetten in vaste posities?

Duik mee in de spannende wereld van superconductiviteit, magnetisme en kwantummechanica!

En er is meer! Bijvoorbeeld:

Cool stuff


Voor kinderen

Kinderen zijn de toekomst!

Natuurkunde is leuk voor elke leeftijd: van oud tot jong, er is altijd iets te ontdekken. Alle experimenten en activiteiten zijn ook toegankelijk voor kinderen, met informatie voor elk niveau. Er zijn ook activiteiten speciaal voor kinderen:

Bouw je eigen stoomboot en kompas!
Steam boat
Compass

Je hebt alleen maar natuurkunde en wat bouwspullen om een werkende stoomboot te maken. Bouw hier je eigen stoomboot, en race tegen andere boten!

Verder: raak nooit meer de weg kwijt met een zelfgemaakt kompas!


Experience it yourself

Ervaar het zelf

Word een natuurkundige voor een dag en neem deel aan de volgende experimenten. Ontdek waarom je niet van je fiets af valt, wat de kracht van bewegende lucht is en maak indruk op je vrienden door over water te lopen!

Gyroscope
Walk on Water
Vortex cannon

Proef de festivalsfeer

Proef de festivalsfeer

Trek na het ontrafelen van al die geheimen van de natuur? Even uitrusten na het uitvoeren van je eerste experiment? Zelfs natuurkundigen houden van lekker eten en gezelligheid! Kies voor een leuk spelletje tussendoor bij de spelletjeskraam, of plof met je Thaise maaltijd van Indy Truck of je frietje van Friethoes neer op een bankje terwijl je geniet van de vrolijke sfeer om je heen!

Indy Truck

Indy Truck

Indy Truck kookt lekkere en gezonde Aziatische gerechten. Vanuit hun mooie bus worden de heerlijkste Thaise curry’s, soepen, salades en meer geserveerd!

Vind ze ook op Facebook!

Friethoes

Friethoes

Met verse en eerlijke producten bakt Friethoes de allerlekkerste friet. En deze prijswinnaar is niet alleen een aardappelkunstenaar, de truck ziet er ook nog eens top uit!

Vind ze ook op Facebook!


Ontmoet de studenten

Ontmoet de studenten

die werken aan de problemen van morgen

In tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht, zijn studenten niet altijd de brallende, dronken, herrie-makende studenten die je op een donderdagavond tegen kunt komen. Ontmoet hier de natuurkundestudenten van de Universiteit Utrecht, die je alles kunnen vertellen over natuurkunde, de experimenten, het studenten leven en hoe het nou echt is om in Utrecht te studeren.

A-Eskwadraat
Wist je dat het hele evenement wordt georganiseerd door studenten? Kijk op www.a-eskwadraat.nl voor meer activiteiten georganiseerd door studievereniging A–Eskwadraat.